Sommer-grill på Frederiksdal lørdag den 25. juli og 1. august - reservér plads på info@frederiksdal.com

- Fri fragt ved køb over 300 kr. -

Fremstilling

Vi er med, fra den første knop på træet til flasken står på bordet.

Frederiksdal Gods ligger på Lollands vestligste spids – et af de mest solrige og lune områder i Danmark. Ideelt til dyrkning af vores vigtigste råvare, det gamle danske Stevnskirsebær – også kaldet ’Nordens Drue’.

Vi dyrker alle bærrene selv – for vi kan simpelthen ikke finde dem flottere noget andet sted. Det betyder, at vi er med fra knopperne bliver til bær. At vi kan kræse om plantagerne året igennem – og afprøve nye teknikker. Og at kirsebærrene har en ultrakort transporttid fra plantagen til vineriet.

Alt sammen noget, der giver optimal kvalitet.

Flowering

Vores arbejde med at skabe de bedste kirsebær begynder allerede året før høsten. Kirsebærtræerne sætter nemlig deres blomsterknopper i juni måned. Derfor er det vigtigt, at træet har korrekt næring til både at udvikle kirsebær til årets høst – og blomsterknopper til næste år.
Blomstringen foregår normalt i begyndelsen af maj.
Den største fjende er nattefrost. Sker det, kommer der ingen bær. Her er Frederiksdal Gods begunstiget af den korte afstand til Langelandsbæltet, der stabiliserer temperaturen. Men det sker, at der er udsigt til nattefrost under blomstringen, så kan bestøvningen kun gå for langsomt. Kirsebærtræer er som udgangspunkt selvbestøvende, men hver sommer låner vi tusindvis af bier til at bestøve de mange millioner hvide blomster.

Harvest

Høsten er den tid på året, hvor vi har allermest travlt. Vores dygtige stab af medarbejdere høster og transporterer bærrene direkte fra plantagerne til vineriet. Vi høster vores træer med en maskine, som forsigtigt ryster træet, hvorefter bærrene lander på en sejldug – lige som man høster oliven mange steder i Sydeuropa. Kirsebærrene høstes direkte i kasser, der hurtigt får låg på, så der ikke kommer støv til. Vores udfordring er at finde det helt rette tidspunkt at høste på. Normalt høster vi 1-2 uger senere end den almindelige kirsebærhøst i Danmark. Det giver mindre mængde, men en større modenhed og mere koncentration i den endelige vin. Allerhelst ønsker vi at høste så sent på sommeren som muligt – ideelt set lige inden bærret falder af træet.
Det giver os nemlig det sødeste bær med den mest modne syre.

Fermentation

Når kirsebærrene ankommer til vineriet pumpes de nænsomt på tanke. Her får mosten lov at vildgære i tre døgn inden kirsebærrene presses. Fermenteringen på de vilde gærceller, der naturligt er på kirsebærrene, tilfører mosten en enorm ’power’ og dybde. Det er her, der opstår små mirakler. Herefter presses bærrene. Skaller og kerner kommer retur til plantagerne som gødning, og den semigærede most pumpes nænsomt over på nye tanke, hvor den gærer færdigt.

Steel

Størstedelen af vores vin ser aldrig andet end ståltanke. Fordelen er, at ståltankene er neutrale og ikke påvirker smagen. Vi kan altså fremstille en vin, der fremstår knivskarp og ‘uforstyrret’ med maksimal fokus på vinens frugt.

Wood

Men vi lagrer også en stor del af vores vin på egefade. Noget ligger der i 6 måneder, meget ligger længere, mens vores fineste fade, som vi bruger til ’Solera’, indeholder vin fra vores begyndelse i 2006. Fadlagring er mere arbejdstungt og tager længere tid – men det er dét værd, for egefade klæder Stevnsbærret pokkers godt. Det afrunder både smagen og tilfører fine aromaer og tanniner til vinen.

Glass

Endelig har vi en mindre produktion, hvor vi sætter vinen udendørs på små 25 liters glasballonner.
Metoden hedder ’Rancio’. Det betyder ’harsk’ eller ‘at brænde’ på catalansk og hentyder til den barske fremstillingsmetode. Vinen står udenfor i et år – både i frost, sne, i sol og hedebølge.  De enorme temperatursvingninger og lyset hen over året tilfører vinen nogle helt unikke smagsnuancer med noter af orangeskal, figner, nødder og karamel.

Bottling

Hver sommer flasker vi årets produktion. Inden da er vinene omstukket en sidste gang for at fjerne eventuelle urenheder. Vi filtrerer ikke vores vores vine – det tager en smule af vinens dybde. Derfor kan der godt være en anelse bundfald i flasken. Det ser vi som et kvalitetstegn. Når vinen er klar, ankommer der et fuldmoderne tappeanlæg på lastbil fra Tyskland. Det klarer alt fra propper til etikettering.
Og så er vinen klar til at forlade Frederiksdal.

Certification

Vores kirsebær er certificeret gennem Global Gap (Good Agriculture Practice). Det er et internationalt kvalitetskoncept, der er udarbejdet for at sikre sporbarhed, fødevaresikkerhed, arbejdsmiljø og kvalitet.
På Frederiksdal arbejder vi konstant med at forbedre dyrkningen af kirsebærtræerne efter devisen: kvalitet frem for kvantitet. Vi vil gerne producere vin under hensyntagen til naturen. Derfor har vi implementeret mekanisk ukrudtsbekæmpelse i alle vores nye plantager og plantet med meget større rækkeafstand for at give mere lys og luft – og undgå sygdomme.